Deși Internetul este plin de sfaturi și sugestii pentru rezolvarea problemelor electrice, te sfătuim să te oprești doar la schimbarea becurilor din locuință dacă nu ai experiență în acest domeniu. Instalațiile electrice nu pot fi reparate cu un tutorial de pe Internet, ci doar cu echipamente potrivite, mânuite de oameni calificați, cu experiență.

Iată câteva situații comune în care ar trebui să apelezi la ajutorul unui electrician autorizat, oricât de ușoară ar părea rezolvarea problemei:

”Nu poate fi chiar atât de greu să înlocuiesc un cablu uzat.” – Dacă ți-am spus că o acțiune atât de simplă poate duce la descărcări electrice accidentale, chiar și la electrocutare, ai mai gândi la fel? Pericolul există, iar șansele ca el să se producă sunt cu atât mai mari cu cât nu există experiență și expertiză. Și nu, nu recomandăm ca înlocuirea unui cablu defect sau uzat să se realizeze nici de către prietenul care a mai făcut asta în trecut. Decât dacă este un electrician autorizat, desigur.

Circuitul electric al unei prize este calcult într-un mod în care poate prelua sarcina de încărcare pentru unul sau doi consumatori (în cazul prizelor duble). Una dintre cele mai frecvente probleme din gospodării este suprasolicitarea prizelor prin folosirea prelungitoarelor. Dacă ai prea multe prelungitoare prin casă, ar fi bine să chemi un electrician să evalueze situația pentru că nu este chiar în regulă.

Avem nevoie de prize în băi și bucătării, însă înainte de a le folosi, ar trebui să te asiguri că ele nu îți vor provoca neplăceri în viitor. Mai exact, aceste prize trebuie să fie instalate la o distanță destul de mare de sursele de apă. După cum bine știi, apa este un bun conductor al electricității, iar menținerea prizelor cât mai departe de apă ajută la prevenirea șocurilor electrice. Dacă te-ai mutat într-o casă nouă și crezi că prizele sunt prea aproape de chiuvetă sau cadă, ar fi bine să chemi un electrician înainte de a le folosi. Același lucru este valabil și pentru situația în care constați că există o defecțiune la cablurile electrice din baie – în niciun caz nu ar trebui să iei uneltele și să încerci să repari tu singur pentru că în această cameră există un risc mai mare de electrocutare.

Orice lumină care pâlpâie și care nu se rezolvă cu înlocuirea becului indică o defecțiune a instalației electrice. Problema nu se rezolvă dacă o amâni sau dacă apelezi la un obiect de iluminat pentru a înlocui sursa de lumină principală. O astfel de situație necesită intervenția unui electrician autorizat. Același lucru este recomandat și în situația în care se întrerupe brusc alimentarea cu energie electrică, iar problema nu este la furnizorul de utilități, ci la instalația ta electrică.

În încheiere, este important să precizăm faptul că multe dintre aceste situații nu ar apărea dacă oamenii ar apela mai des la serviciile de mentenanță a instalației electrice. Verificările periodice ajută la identificarea micilor defecșiuni și la soluționarea lor înainte de a se transforma în adevărate probleme electrice ce îți pun viața în pericol. În plus, vei vedea că este și mai puțin costisitor dacă apelezi la serviciile unui electrician autorizat din timp, și nu doar în momentul în care te confrunți cu o problemă electrică de zile mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *